Innovation Center

STEMpel

STEM staat voor Science Technology Engeneering Mathematics (wetenschappen, technologie, ontwikkeling, wiskunde).

De STEMpel is een leergemeenschap voor STEM en innovatief onderwijs gevestigd in een gebouw op de site van basisschool de Regenboog.

Dit gebouw is zo ingericht dat het uitdaagt om op onderzoek te gaan. In dit gebouw is een Lego Education Innovation Studio gevestigd waar kinderen met de verschillende methodes van Lego Education in contact komen. We geloven sterk in deze aanpak en zetten hier dan ook op in. De intrensieke motivatie van kinderen om te leren met lego is zeer groot en van onschatbare waarde.

Verder is er in het gebouw ook een didactische keuken en een mini-labo aanwezig waar kinderen natuurverschijnselen kunnen onderzoeken. Ook een werkplek en grote onderzoeksruimte zijn troeven van dit gebouw. Hier kunnen kindern vanuit een brainstorm zelf oplossingen zoeken voor allerhande problemen en kunnen ze de uitvinder in zichzelf loslaten.

Naast een modern uitgerust gebouw die een aanvulling is voor de klas en school is er ook een gedragen visie. Alle leerkrachten volgden nascholingen om STEMmiger te worden.
We kiezen ook bewust voor de naam leergemeenschap voor de STEMpel. Leerkrachten en leerlingen van verschillende scholen komen er samen met collega’s en medeleerlingen uit andere scholen van onze scholengroep om te leren uit hun onderzoeken of om ervaringen uit te wisselen. Op deze manier worden heel wat 21e eeuw-competenties ingeoefend en gerealiseerd.

CEYS

Creativity in Early Years of Science Education is een Erasmus project waar we inzetten op creativiteit in de lessen wetenschap voor het kleuteronderwijs en de eerste graad van het lager onderwijs. Aan de hand van een lerend netwerk ondersteund door Artevelde Hogeschool wordt het team versterkt. Dit project past perfect binnen het STEM-actieplan van onze school.

ONDERZOEKEND LEREN

We vertrekken steeds vanuit een probleemstelling of vanuit de verwondering voor de fysische wereld om ons heen. 

 

Innovation Center De STEMpel voor onderzoekend leren Onderzoekend Leren De STEMpel Onderzoekend leren in de keuken Onderzoekend leren en STEM

 

 

Onderzoekend leren in leercentrum De STEMpel